Martin Johansson från Vårdförbundet i Blekinge. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Facklig kritik efter regionens erbjudande: ”Har misslyckats”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av vikariebristen i vården erbjuder Region Blekinge extrapengar till personal som jobbar extra. Vårdförbundet i Blekinge tycker lösningen var väntad men är kritiska mot regionen.

Personal på Blekingesjukhuset erbjuds tusen kronor extra per pass under sommaren av Region Blekinge. Bakgrunden är att det råder brist på vikarier och färre vårdplatser.

– Vår ambition är att all sjukvårdpersonal ska kunna ha fyra veckors ledighet i sommar, och de har fått besked om det, har sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson sagt till SVT.

”Inte bra”

Samtidigt vill han att vårdpersonalen ska få återhämtning under sommaren efter över ett års arbete under coronapandemin. Från fackligt håll finns kritiska röster av Vårdförbundet i Blekinges där deras vice ordförande Martin Johansson vill att deras medlemmar ska få semester och att regionen kunde skött saker bättre.

– De har misslyckats eftersom man inte planerat sin verksamhet i så pass god tid att man inte har den bemanning som behövs i sjukvården. Sommarerbjudandet är jag inte förvånad över och vi har fått signaler att det finns vakanta pass. Vi förstår att arbetsgivaren gör den här lösningen men tycker inte den är bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.