Fackligt krismöte efter anställdas larm från kyrkan

Publicerad

Det är ett spänt läge inom Karlskrona-Aspö pastorat efter SVT:s granskning av arbetsmiljön. Flera fackförbund har kontaktats av anställda och Vision kommer att ha ett krismöte senare i veckan.
– Medlemmarna säger att de är besvikna och förtroendet för ledningen har fått sig en törn, säger Ulf Larsson, lokalt skyddsombud för Vision.

Efter att SVT kunde rapportera om ett arbetsklimat med mobbing, kränkande särbehandling och en otydlig styrning av organisationen har anställda reagerat och har hört av sig till flera av fackförbunden för att vittna om sina erfarenheter.

Fackförbundet Vision har kallat till ett möte bland sina medlemmar i pastoratet senare i veckan där arbetsmiljöproblemen kommer diskuteras.

– Vi ska prata om det som har kommit fram i rapporteringen och se hur de anställda mår, säger Anders Christensson, regionalt skyddsombud på fackförbundet Vision.

– Det känns viktigt att ha det här mötet. Även andra fackförbund har informerats om situationen, säger Ulf Larsson.

Fredric Liljeberg, regionalt skyddsombud på Kyrkans akademikerförbund, KyrkA, säger till SVT att de nu kommer att kontakta alla sina medlemmar i pastoratet.

– Efter att vi har sett detta har vi anledning att ta direkt ta kontakt med våra medlemmar för att höra vad de känner igen sig i, säger Fredric Liljeberg.

Vill inte kommentera

Trots att rapporteringen väckt starka reaktioner bland flera anställda vill kyrkofullmäktiges ordförande och 1e vice ordförande i kyrkorådet Billy Peltonen (S) inte kommentera granskningen närmare.

– Jag har inget mer att kommentera än det kyrkorådets ordförande Gerthie Olsson redan har sagt.

Kommer ni agera på något sätt?

– Vi har ett pågående arbete och följer händelseutvecklingen, säger Billy Peltonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar - personalflykt från kyrkan

Mer i ämnet