Foto: SVT

Fallet Yara: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Drygt ett år efter att åttaåriga Yara Alnajjar kom till Sverige hittades hon död i sina förmyndares hem i Karlskrona. Flickan hade misshandlats svårt och vård och socialtjänst har beskrivit det som det värsta de sett.

På valborgsmässoafton i fjol hittades den åttaåriga flickan Yara Alnajjar livlös hemma hos sin morbror och hans fru i Karlskrona.

Flickan skickades av sina föräldrar i Gaza till Sverige i februari 2013.

Under tiden som flickan har bott hos släktingen har socialen larmats flera gånger om att hon troligtvis for illa. Polisen faxade den sista orosanmälan till socialtjänsten under påsken. Där blev den liggande orörd i ett postfack.

”Vad i helvete har ni gjort med barnet?” var en ambulanssjukvårdares reaktion när han såg flickan. Han syftade på alla blåmärken på flickans bröstkorg. Detta berättade han under den känslosamma rättegången.

Redan före jul ansåg Blekinge tingsrätt att åklagarens bevisning mot paret är så övertygande att båda är skyldiga.

Det dömda parets barn, ett och fyra år gamla, är sedan en tid placerade i familjehem.

Var som en piga i hemmet

Åttaåriga Yara Alnajjar utsattes för kraftigt våld mot nästan hela kroppen. En blodig brödkavel är ett av flera beslag som använts som tillhygge, enligt chefsåklagare Pernilla Åström.

Under förhandlingen i Blekinge tingsrätt har folk i Yaras omgivning berättat att hon varit som en piga för det skyldiga paret. Hon ska till exempel ha haft ansvar för städning och tvätt och fått bära tunga matkassar.

Mobilfilm som bevis

Tingsrätten har konstaterat att kvinnans slag mot Yaras huvud, ben, fötter, armar, händer och bål ledde till flickans död. För mannens del handlar skulden om att han, i sin garantställning för Yara, inte skyddat henne från våldet.

Två mobilfilmer har åberopats som bevisning. Mannen höll i kameran och började dokumentera för att freda sig när han inte kunde stoppa kvinnan, enligt advokaten. Men åklagaren anser att båda varit lika delaktiga i våldet. Hon tror att filmerna blev till för att ”dölja och vilseleda”.

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande begick varken mannen eller kvinnan gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning. Och de är inte heller allvarligt psyksjuka i dag. Därmed kunde paret dömas till fängelse.

Både mannen och kvinnan förnekar brott.

Rektorn stängdes av

Såväl interna som externa utredningar visar att socialförvaltning, skola och polis har brustit i sina rutiner kring flickans välmående.

Rektorn på Yaras skola stängdes av kort efter den åttaåriga flickans död. Anledningen var att han inte gjort någon orosanmälan om Yara till socialtjänsten. Men det visade sig senare att rektorn följde de rutiner som fanns vid tillfället.

Rektorn fick ensam ta ansvaret för bristerna i hanteringen, något som enligt hans hustru tog honom hårt och utlöste en depression.

Karlskronas skolchef utreds för tjänstefel i samband med beslutet att stänga av rektorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet