Jan Turvall, expert i kommunalrätt, beskriver kommunens agerande som ”mycket anmärkningsvärt”. Foto: SVT

Får kritik för raderade mail

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio av de mail SVT Nyheter begärt ut från den tidigare evenemangschefen Michael Franssons kommunala e-postadress har raderats. Anmärkningsvärt, menar experten.

Det handlar om totalt 114 raderade mail ställda till och skickade från Michael Franssons e-post. Av rubrikraderna framgår att mailen bland annat gäller konsertarrangemang, diskussioner med samarbetspartnern Paraply produktion – samt frågor kring SVT Nyheter Blekinges då pågående granskning.

Kommunjurist Jessica Norlander i Karlskrona menar att raderad e-post inte är att betrakta som offentlig handling och hänvisar till tryckfrihetsförordningen.

Karlskrona och kortköpen

Men universitetslektor Jan Turvall i Göteborg, expert i kommunalrätt, menar att kommunen har en skyldighet att registrera och lämna ut handlingarna.

– Är den att betrakta som allmän ska den registreras och finnas tillgänglig. Det är ingen skillnad på papperspost och e-post. Raderas inkommande post så ska det också finnas en förklaring till det i varje enskilt fall, säger han.

Hur ser du på att åtta av tio mail raderats?

– Det är mycket anmärkningsvärt eftersom det försvårar allmänhetens möjlighet till insyn i skattefinansierad verksamhet.

Sekretessprövningen av mail görs av den aktuelle tjänstemannen själv – eller av förtroendevalda.

Vad finns det då som hindrar att tjänstemannen tar bort mailen vi begärt ut under sekretessbedömningen?

– Det finns egentligen inget som hindrar det i praktiken, men det ska inte hända, säger Jessica Norlander.

Att 114 av 145 begärda handlingar nu trots det raderats ser Jan Turvall allvarligt på.

– Det underminerar ju hela tanken med offentlighetsprincipen och försvårar både allmänhetens och journalisternas granskningsmöjligheter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet