Foto: SVT

Slarv möjliggjorde kreditkortsköpen

Uppdaterad
Publicerad

Bristande intern kontroll, otydliga rutiner – och slarv. Det är bakomliggande orsaker till att det kommunala Utvecklingsbolagets kreditkort under flera år användes i strid med gällande internt regelverk, enligt en granskningsrapport som presenterades i dag.

Det är advokatfirman Glimstedt i Växjö som på uppdrag av kommunledningen i Karlskrona står bakom rapporten. Initiativet togs efter SVT Nyheter Blekinges avslöjande i juni förra året som bland annat visade att den tidigare evenemangschefen Michael Fransson under flera år regelbundet låtit skattebetalarna stå för mat och konserter till sig själv, kollegor och affärspartners. Samtliga inköp hade dessutom attesterats av det kommunala Utvecklingsbolagets dåvarande vd Thomas Peters.

Utredningen skulle presenterats redan i höstas, men sammanställningen har dragit ut på tiden. Först i dag fick kommunstyrelsens ledamöter ta del av advokatfirmans slutsatser.

Karlskrona och kortköpen

Utredningen har inte i detalj granskat enskilda fall av representation, men den visar att brister i den interna kontrollen kombinerat med slarv och otydliga rutiner gjorde att bolagets kreditkort vid upprepade tillfällen använts felaktigt. Utredningen pekar bland annat på att representationspolicyn och attestriktlinjerna bör tydliggöras för samtliga anställda.

Förre vd:n pekas ut

Mycket av ansvaret faller, enligt utredningen, på den förre vd:n Thomas Peters – som gång på gång godkände fakturorna.

Inte sällan deltog vd:n själv vid de bjudluncher och på de konferensresor som betalats med det kommunala kort evenemangschefen ensam disponerade.

Även Utvecklingsbolagets styrelse får kritik, för bristande rutiner och kontroll.

– Jag har själv inte hunnit läsa den och kan därför i nuläget inte lämna några kommentarer, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

SVT Nyheter Blekinge har sökt kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) och oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) för kommentarer.

Senare i veckan ska även kommunens interna granskning av genomförda transaktioner, upphandlingar och avtal inom Utvecklingsbolaget presenteras.

Utredningens kritik sammanfattad

  • Representationspolicyn är otydlig.
  • Måldokument för bolaget saknas och bör tas fram snarast.
  • Attestriktlinjerna är otydliga.
  • Utbildning behövs kring upphandlingsregelverket.
  • Riktlinjer för god offentlighetsstruktur och diarieföring saknas.
  • Årliga investeringsbudgetar och femåriga investeringsplaner på bolagsnivå måste upprättas.
  • Styrelsen måste följa upp om verksamhetsmålen har nåtts.
  • Bolagets interna kontroll har kritiserats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet