Foto: SVt

Ingen slog larm om regelbrotten

Uppdaterad
Publicerad

Varken massage, privata konsertresor, hyrbilar eller representationsluncher låg i linje med Utvecklingsbolagets och kommunens interna regelverk. Det visar den granskning som presenterades nu på morgonen.

På punkt efter punkt styrker den interna granskningen SVT Nyheter Blekinges tidigare avslöjanden om kreditkortshanteringen inom det kommunala Utvecklingsbolaget. 

– Man kanske måste korka upp någon champagneflaska i Stockholm om man ska få hit stora artister eller evenemang, men då måste man först gå upp i organisationen och det har man inte gjort. Där har man brustit, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Karlskrona och kortköpen

Övergripande kritik

I dag hade kommunen en presskonferens om granskningen av Utvecklingsbolaget i Karlskrona AB och att deras kreditkort under flera år användes i strid med gällande internt regelverk.

Initiativet till detta togs efter SVT Nyheter Blekinges avslöjande i juni förra året som bland annat visade att den tidigare evenemangschefen Michael Fransson under flera år regelbundet låtit skattebetalarna stå för mat och konserter till sig själv, kollegor och affärspartners.

Slutsatserna i den externa rapport som gjorts av advokatfirman Glimstedt i Växjö blev kända redan i går och handlade mer om övergripande kritik kring bolagets brister ifråga om regelverk, policys och attestrutiner.

Ingen slog larm

Den interna granskning som parallellt gjorts ger en mer detaljerad bild och lämnar också kritik på flertalet av de punkter som SVT Nyheter Blekinge avslöjat.

– Eftersom ingen i bolaget haft synpunkter och vd:n inte slagit larm så har detta kunnat fortgå. Vd:n borde ha initierat förändringar i riktlinjerna. Och det har man inte, säger Carl-Martin Lanér.

Det konstateras bland annat att uppdraget för invigningsfesten av den nya ubåtshallen – som tilldelades Paraply Produktion – skulle ha upphandlats eller genomförts inom gällande ramavtal. Dessutom har bilar konsekvent hyrts utanför gällande ramavtal, och den konsertresa till Göteborg som dåvarande evenemangschefen Michael Fransson och en anhörig gjorde borde ha godkänts av vd:n Thomas Peters. Vidare fastslås det att det varit ”olämpligt” att under en längre period representera med samma personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet