Foto: SVT

Kritiserat kommunbolag kan skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att bli någon fortsättning för det kommunala bolaget Utveckling i Karlskrona. Slutgiltigt beslut fattas på kommunfullmäktige under torsdagen.

I stället ska bolaget, som syftade till att stärka Karlskronas besöksnäring och varumärke, drivas i förvaltningsform.

– Problematiken i dag är att verksamheten är dåligt synkad med den kommunala förvaltningen. Vi har oklara ansvarsavgränsningar när det gäller exempelvis världsarv och evenemangshantering. För att få ordning på detta samlar vi ihop verksamheterna och gör en organisation där alla resurser samlas för att jobba runt besöksnäringen, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör i Karlskrona.

Karlskrona och kortköpen

Tidigare i år kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja ett flertal oegentligheter i bolaget. Bland annat hur högt uppsatta tjänstemän lagt skattepengar på dyra gåvor till affärspartners, och vid ett flertal tillfällen struntat i kommunens riktlinjer och regler vad gäller representation.

– Det har inget samband med det, utan vi hade börjat titta på bolagets inriktning långt tidigare än så, säger Carl-Martin Lanér.

En extern granskning av de tidigare regelbrotten i bolaget pågår just nu, och väntas vara klar i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet