Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonathan Ravelin och polisens presstalesperson Thomas Johansson i klippet ovan. Foto: SVT

Felaktigt dödförklarade Jonathan: ”Viktigt att någon ställs till svars”

Uppdaterad
Publicerad

Jonathan Ravelin i Olofström blev felaktigt dödförklarad i slutet av november och polisanmälde direkt. Övriga tre som drabbade polisanmälde också, men förgäves.

Nu växer hans oro för att ingen ska ställas till svars.

När SVT Nyheter ringer upp Jonathan Ravelin är han på jobbet och har i dagarna kommit in i samhällets alla system igen, efter att ha levt i flera veckor utan tillgång till Bank-ID.

– Det känns skit, att det ska behöva vara så svårt att komma tillbaka till liv, säger han.

Falska dödförklaringar

Ingen misstänkt

Polisen utreder brottet han har utsatts för som urkundsförfalskning och ofredande. Det är ett öppet ärende – men några framsteg i utredningen har inte gjorts sedan strax före jul.

Thomas Johansson, polisens presstalesperson, berättar att de inte har någon misstänkt och att fallet inte är prioriterat.

– När jag säger ”inte prioriterat” så beror det på att annat är högre prioriterat, om vi till exempel har frihetsberövade sittandes så går de före. Samma gäller för ärenden som rör ungdomar, säger han.

”En börda man inte har ork med”

För Jonathan Ravelin är det viktigt att någon ställs till svars för det han och de tre andra drabbade Olofströmsborna har utsatts för.

– Det är klart att det är viktigt, så inte fler råkar ut för det. Det är en börda som man inte har ork med. Det är väldigt tidskrävande och det har varit jobbigast, säger han.

Flera personer som SVT Nyheter har varit i kontakt med, bland annat Jonathan Ravelin och de tre andra felaktigt dödförklarade Olofströmsborna, har pekat ut två män i kommunen för att ligga bakom det som har hänt.

SVT Nyheter har i ett tidigare reportage sökt de båda anklagade männen och pratat med en av dem. Hör samtalet i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är befängt”, säger en av de utpekade till SVT:s reporter under samtalet. Foto: Frida Lindhe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska dödförklaringar

Mer i ämnet