Foto: SVT

Fiberfrustrationen växer på Tjurkö

Uppdaterad
Publicerad

Arne Källén jobbar under sommarhalvåret hemifrån på Tjurkö i Karlskrona skärgård med sitt egna företag. Han har nu väntat i snart tre år på att bredbandsbolaget IP Only ska börja införa fiber på ön – något han behöver i sitt arbete.

– Ibland är det helt stopp att komma ut på nätet, säger han.

För snart tre år sedan tecknade flera boende på Tjurkö avtal med bredbandsföretaget IP only om att införa fiber. Det skulle vara klart inom ett par år men fortfarande märks inte arbetet mer än de skyltar som har satts ut.

– Vi är tveksamma till om IP Only över huvud taget kommer att bygga fiber här någonsin. Den informationen vi får tyder på att ingenting händer, säger Arne Källén, tjurköbo.

Karlskrona

Svårt att jobba

För Arne Källén som arbetar hemifrån med sitt egna företag får förseningen konsekvenser eftersom den mobila täckningen är dålig på ön.

– Vissa perioder är det väldigt svårt att koppla upp sig och ibland kommer man inte fram alls, säger han.

Många klagar

Tjurköborna är inte ensamma i landet om att vara missnöjda med IP only och hittills i år har drygt 180 anmälningar kommit in till Allmänna reklamationsnämnden från personer som vill säga upp avtalet utan att behöva betala tusentals kronor.

Detta är något som de boende på Tjurkö funderat på att göra – men valt att avvakta med eftersom inget annat företag visat intresse för att införa fiber på ön.

– För att det ska vara någon idé att säga upp avtalet måste man ha ett alternativ så vi har försökt att få Affärsverken att vilja sätta upp något här. Om de hade gjort det hade vi velat säga upp med IP Only, säger Arne Källén.

Ökad konkurrens

IP Only säger att förseningen på Tjurkö beror på att ökad konkurrens.

– Att bygga fibernät till öar är mycket dyrt. Konkurrenssituationen har ökat sedan vi etablerade oss, vilket gör det ekonomiskt svårare för aktörerna att bygga ut fibernätet i området runt och på Tjurkö.

Nu vill IP Only samarbeta med andra aktörer och Karlskrona kommun för att kunna lösa situationen på Tjurkö.

-  Vår målsättning att bygga ut fibernätet på Tjurkö är oförändrad. Tjurköborna kommer få fiber, säger Niclas Karnhill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet