Fick miljonbelopp i permitteringsstöd – tvingades återbetala allt

Publicerad

Säkerhetsföretaget Areff Systems i Ronneby beviljades nära en miljon kronor i statligt permitteringsstöd när coronapandemin slog till. Ett år senare kom ett återkrav på hela beloppet – eftersom företaget gjorde aktieutdelning en dag för sent.

När coronapandemin slog till vidtog Areff Systems i Ronneby snabbt flera åtgärder för att skära ner på kostnaderna och försöka rädda ekonomin så gott som möjligt. Bland annat ansökte de om en knapp miljon kronor i permitteringsstöd från staten, och fick det beviljat och utbetalat tidigt.

– När vi sökte så uppfyllde vi alla kriterier. Men efter hand genomfördes flera regeländringar retroaktivt, så vi började ana att allt inte stod rätt till och att vi kanske inte skulle få behålla stödet, säger Bernt Karlsson, vd.

Lade undan pengarna

En regeländring som infördes var att samtliga företag som gjort aktieutdelningar från den 16 mars och framåt inte längre var beviljade stödet. Och just den 16 mars hade Areff Systems gjort en aktieutdelning.

– Vi förstod ju att vi inte skulle få behålla stödet, så vi lade undan pengarna och rörde de inte. När återkravet kom i februari betalade vi tillbaka allt.

”Ingen idé att sörja”

Trots pandemin klarade sig företaget förhållandevis bra under 2020 – omsättningen minskade med fem procent.

– Vi hade räknat att öka med 20 procent så det är stor skillnad, men vi klarade oss ändå hyfsat bra. Jag tycker inte att vi har gjort något fel. När vi ansökte var det inga konstigheter, då var vi berättigade. Sedan ändrades reglerna, då gjorde vi rätt för oss och betalade tillbaka. Det är ingen idé att sörja, säger Bernt Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.