Fler företag måste betala tillbaka permitteringsstöd

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att Tillväxtverket fortsätter kontrollera utbetalningarna av permitteringsstöd får fler företag betala tillbaka. Hittills har 239 företag i Blekinge fått återkrav på totalt 25 miljoner kronor.

Permitteringsstöden infördes våren 2020. Anledningen var att företag skulle få råd att skicka hem anställda med lön, för att slippa uppsägningar, när fabrikerna stängde och restauranger stod tomma under krisen.

Stödet fanns tillgängligt för tiden till och med september 2021. Tillväxtverkets siffror visar att 621 företag i Blekinge har fått dela på 269 miljoner kronor. Men många måste också betala tillbaka när Tillväxtverket kontrollerar utbetalningarna.

”Otillåtna aktieutdelningar”

– Den vanligaste orsaken till återkrav är att vi tittar på om stödet nyttjats i den omfattning som man trodde, om det har skett förändringar, om personal blivit sjuka eller slutat. Det finns också andra orsaker, till exempel att företag gjort otillåtna aktieutdelningar, säger Tillväxtverkets presschef Niklas Kjellberg.

239 företag i Blekinge har hittills fått krav på återbetalning. De ska tillsammans betala tillbaka 25 miljoner kronor eftersom Tillväxtverket har funnit att de inte har rätt till hela summan. Sannolikt kommer ytterligare företag att få krav riktade mot sig.

– Vi sitter med utredningar av företag och det kan bli fler återkrav längre fram, säger Niklas Kjellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.