Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Ekvall, rektor på Kallingeskolan 7-9, ser positivt på utvecklingen på den egna skolan, men menar att mycket arbete väntar framåt. Foto: Erik Lundmark/SVT, TT

Fler gymnasiebehöriga i Ronneby – men inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har en positiv utveckling synts i Ronneby kommun. Fler elever har gått ut grundskolan med gymnasiebehörighet.

Samtidigt kvarstår många utmaningar.

Under flera år har Ronneby kommuns grundskolor brottats med att allt färre elever går ut med gymnasiebehörighet. Men det senaste läsåret ser den negativa trenden ut att ha brutits.

En av skolorna där man kunnat se en förbättring är Kallingeskolan, där antalet elever med behörighet i alla ämnen ökade med 10 procentenheter under det förra läsåret. Motsvarande siffra var fem procentenheter bland de elever som är behöriga till ett yrkesprogram.

Ungefär en tredjedel av eleverna saknar dock fortfarande behörighet.

– Vi har tagit ett stort kliv framåt, sedan har vi fortfarande mycket kvar att göra, säger Marie Ekvall, rektor på Kallingeskolan 7-9.

Skolstarten närmar sig

För utbildningsnämnden i Ronneby kommun är förbättrade resultat i grundskolan av högsta prioritet, enligt nämndens ordförande Åsa Evaldsson.

– Vi har avstämning om arbetet för att öka betygen vid varje möte. Vi är glada att vi ser att den negativa trenden har vänt. Men vi är inte nöjda, utan fortsätter att jobba på det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.