Fler lämnar Moderaterna i protest

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Karlskrona fortsätter att tappa politiker och medlemmar.

I veckan kom nya avhopp – och nu har sex av elva moderater lämnat föreningen i Lyckeby.

Efter den turbulenta hösten uttryckte flera ledande företrädare att lugnet skulle infinna sig sedan utmanaren Nicklas Platow i januari lämnade Moderaterna för att bilda Karlskronapartiet. 

Men avhoppen har fortsatt.

Moderatkamp

När Lyckeby Moderatförening – en av de största i kommunen – samlades till möte i veckan valde tre styrelsemedlemmar att avgå på sittande möte.

En av dem var ordföranden Jenny Althini – Blekingesmoderaternas kandidat på partiets nationella EU-lista.

– Jag känner inte att Moderaterna här motsvarar de moraliska och etiska krav jag ställer på hur en organisation bör fungera. Som jag ser det handlar problemen i partiet inte om Nicklas Platow, säger Jenny Althini.

Totalt har nu sex av elva i styrelsen lämnat sina uppdrag.

Intern kritik

I samma styrelse sitter också kommunstyrelsens ordförande Camilla Brunsberg, som under hösten och vintern fått intern kritik för sitt ledarskap.

– När jag meddelade att jag hade för avsikt att avgå sa hon bara: ”jag förutsätter att du lämnar dina politiska uppdrag”. Det var det enda hon sa, förklarar en besviken Jenny Althini.

Till skillnad från flera andra avhoppare tänker hon dock inte ta plats hos Karlskronapartiet.

– Nej, jag tar en politisk paus. Politik är det roligaste jag har jobbat med och någon gång hoppas jag kunna komma tillbaka.

Men Althini är alltså inte ensam om att besviken lämna Moderaterna.

”Saknar öppenhet”

Också föreningens kassör Bengt Jönsson och sekreteraren Ronnie Nilsson valde i måndags samma väg.

– Jag gör det eftersom jag tycker att vi har ett bristande ledarskap och att partiet saknar en öppenhet gentemot medborgarna, förklarar Bengt Jönsson som nu går till det nybildade Karlskronapartiet.

Ronnie Nilsson är tydligare i sin kritik och menar att ansvaret faller tungt på gruppledaren Camilla Brunsberg.

– Så länge hon sitter kvar kommer Moderaterna i Karlskrona inte att vinna några val. Hon lyssnar inte på medlemmarna.

Inte tid

SVT Blekingenytt sökte under hela onsdagen Camilla Brunsberg för en intervju, men på eftermiddagen meddelade hon att hon inte har tid att svara på frågor.

Via SMS lämnar hon följande kommentar:

”Det är tråkigt att Jenny lämnar partiet. Jag beklagar det, men hon väljer det själv, och ska göra det som är bäst för henne”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatkamp

Mer i ämnet