Utredning pekar ut Platow

Uppdaterad
Publicerad

Blekingemoderaternas utredning om partiets samröre med Sverigedemokraterna är klar. Men huvudpersonen själv, Nicklas Platow, som pekas ut som ansvarig, har inte fått komma till tals.

Sent i fredags skickade Blekingemoderaternas förbundsledning ut ett pressmeddelande där man kortfattat redogjorde för slutsatserna av den interna utredning som inleddes efter höstens turbulens och konflikter. För förbundets vice ordförande Sophia Ahlin kom den färdiga utredningen som en överraskning.

– Jag visste ingenting. Plötsligt började telefonen ringa och jag visste inte vad jag skulle svara. Förhoppningsvis får jag ta del av den inom kort, säger hon.

Moderatkamp

Enligt förbundets ordförande berodde det hela på en kommunikationsmiss.

– Men vi har rett ut det hela nu.

Utredningen pekar entydigt på att det var Nicklas Platow som ensam bar ansvaret för partiets budgetsamarbete med Sverigedemokraterna och att det var han – i egenskap av Karlskronaordförande – som orsakade höstens interna stridigheter.

Har inte fått ge sin version

Platow, i dag avhoppad moderat och ordförande för det nybildade Karlskronapartiet, fick dock aldrig själv ge sin version.

– Det har inte velat lyssna och det är ynkligt. Jag har vid upprepade tillfällen meddelat att jag vill träffa utredningsgruppen för att ge min syn på saken. Jag är ständigt tillgänglig, säger Nicklas Platow som vidhåller att partiets gruppledare Camilla Brunsberg känt till budgethjälpen till SD.

– Jag följde bara hennes instruktioner.

Men Magnus Gärdebring har inte hittat stöd för vare sig det eller det faktum att Brunsberg haft informella möten med Sverigedemokraternas gruppledare Ola Svensson.

– Ärligt talat är det ingenting jag vill kommentera. Vi lägger den här historien bakom oss och går till val som ett stärkt parti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatkamp

Mer i ämnet