Love Elthammar, verksamhetschef för Kvinnokliniken på Blekingesjukhuset i Karlskrona, är självkritisk till den felaktiga steriliseringen. Foto: Privat/Arkiv

Fler patienter känner sig trygga på Kvinnokliniken

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler patienter är nöjda med vården på kvinnokliniken på Blekingesjukhuset. Närmare nio av tio patienter har ett gott helhetsintryck, enligt årets nationella patientenkät.

Patientundersökningen är en av Sveriges största och samordnas av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Årets resultat samlades in i våras och generellt har resultatet för Region Blekinge sjunkit något jämfört med föregående enkät.

Men Kvinnokliniken fick bättre siffror än tidigare. Allt fler patienter svarar att de känner sig trygga vid sitt besök och att de bemöts med medkänsla och omsorg. Ungefär 87 procent har ett gott helhetsintryck av vården på de olika gynekologiska mottagningarna.

– Resultatet ger en fingervisning om att patienterna känner sig bättre omhändertagna och att vi är på rätt väg. Det är medarbetarnas förtjänst att vi kan se den här trenden, säger Love Elthammar, verksamhetschef för kvinnokliniken.

Flera år av arbetsmiljöproblem

Kvinnokliniken i Blekinge har haft problem med arbetsmiljön på flera sätt, bland annat på Pantarholmen gällande råttor och dålig luft i lokalerna. Love Elthammar menar att verksamheten arbetat med förbättringar senaste åren, vilket visas i undersökningen.

– Medarbetarna arbetar mer i team idag än tidigare. Det gör det enklare att diskutera olika frågor och få stöd av varandra. Det tror jag kan bidra till ökad trygghet och bättre möjligheter för medarbetarna att vara ett bra stöd för patienterna, säger Love Elthammar.

Svarsfrekvensen för enkäten var på 53 procent i Blekinge i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.