Med en ny metod testas fler för coronaviruset. Foto: Sverker Berggren och Centers for disease control and prevention, EPA/TT

Fler ska testas för corona i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska fler testas för corona i Blekinge. Region Blekinge samarbetar med Region Kronoberg om en ny metod och förhoppningen är att dubbelt så många ska få svar om de drabbats av viruset.

I första hand är det patienter som behöver sjukhusvård som testas för corona. Även vårdanställda testas för att ta reda på om de lider av virussjukdomen.

Ny analysmetod

Proverna, som tas genom topsning av slemhinnor, analyseras av klinisk mikrobiologi för Kronoberg och Blekinge på laboratoriet i Växjö. Eftersom coronaviruset är nytt har laboratoriet utvecklat en egen ny analysmetod.

Corona i Blekinge

– Den senaste veckan har vi kunnat öka från 500 till cirka 700 prover per vecka. Och med en ny metod som vi testar nu kommer vi förhoppningsvis inom ett par veckor ha möjlighet att analysera cirka 1 500 prover per vecka för båda regionerna sammanlagt, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef för mikrobiologen i Region Kronoberg, i ett pressmeddelande.

”Minska smittspridningen”

Sjukvården konstaterar att det är samma prioritering som tidigare när det gäller vilka personer som testas för viruset bland patienter och vårdpersonal.

– Provtagning är ett viktigt instrument i vissa sammanhang, men det allra viktigaste för att minska smittspridningen är att stanna hemma och inte träffa andra människor om du har de minsta symtom som liknar förkylning eller influensa, säger Bengt Wittesjö, som är smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet