Marcus Sandekjer, museichef på Blekinge museum summerar året, som har inneburit i flera viktiga historiska fynd. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Flera banbrytande fynd under året – men museet sjunker

Publicerad

För Blekinge museum har 2020 inneburit många nya spännande fynd. Stenåldershunden i Ljungaviken och nya dyk för att komma närmare sanningen om vraket Gribshunden, för att nämna några. Samtidigt hotas museets byggnader att sjunka.

Det började bra när Blekinge museum satte rekord i antalet besökare, över 100 000 personer – ett antal som var möjligt före pandemin. Sedan den slog till har museet tvingats stänga tre gånger under året som gått.

”Kommer bli ett av våra stora projekt”

Men den största utmaningen har varit att havsvatten tränger in under museets byggnader på Fisktorget i Karlskrona. Husen som är från tidigt 1800-tal är både byggnadsminnesmärkta och en del av världsarvet.

Att rädda fastigheterna är prioriterat under 2021.

– Det är någonting som vi kommer få arbeta med framöver och det kommer bli ett av våra stora projekt i framtiden, säger Marcus Sandekjer.

I klippet listar han några av de mest sensationella fynden som har gjorts runt om i länet under 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsåret 2020 Blekinge

Mer i ämnet