Thea Thomasson och Ida Palmqvist känner sig otrygga med sin skyddsutrustning på jobbet. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Personal rasar över skyddsutrustning: ”Förtjänar bättre”

Publicerad

Hemtjänsten i Johannishus-Listerby har fått handgjorda visir av Ronneby kommun – skydd som ska användas vid ett misstänkt coronafall. Ida Palmqvist och Thea Thomasson är besvikna och kräver motsvarande skydd som sjukhuspersonalen.

– Vi är minst lika viktiga.

De har fått två stycken handtillverkade visir som 25 anställda ska dela på. Tanken är att de ska spritas av och användas igen. När de presenterades för de anställda i fredags trodde undersköterskan Ida Palmqvist att det var ett skämt.

– Det känns som ett hån mot oss när man ser att sjukhuspersonal är täckta från topp till tå, säger hon.

Corona i Blekinge

I klippet demonstrerar vårdbiträdet Thea Thomasson hur det ser ut när de har visiret på. De menar att de är exponerade för viruset trots skyddet. Enligt de anställda har de inte fått instruktioner på att använda munskydd i samband med visiret.

Munskydd ska användas

De regionala hygienrutinerna är de som Blekinges kommuner ska gå efter, och i dessa anvisningar beskrivs bland annat vad som ska ingå i  skyddsutrustningen: handsprit, kortärmat plastförkläde ( långärmat kan övervägas vid risk att utsättas för kroppsvätskor), handskar, munskydd och skyddsglasögon eller visir.

Region Blekinge informerade om de nya coronafallen under torsdagen. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Enligt Region Blekinge ska visir och munskydd användas – eller skyddsglasögon och munskydd.

Enligt smittskyddsläkaren fungerar de handgjorda visiren bra som stänkskydd, och hemtjänstspersonalen ska klara sig på den utrustning de har. Men skulle de få ett coronafall kommer de att få ta del av bättre utrustning.

– Då ska de ha samma typ av utrustning som används på sjukhus, säger Bengt Wittesjö.

”Har vad som behövs”

Enligt enhetschefen för hemtjänsten i Johannishus och Listerby, Jenny De Bie, har de anställda tillgång till munskydd. Dock är de inte av den klass som ger bäst vätskeresistens, men de godkänns tillsammans med visir.

– Vi har den utrustning vi behöver. Och vid misstänkt smitta ska de kontakta ansvarig sjuksköterska och då får vi tillgång till bättre utrustning, säger hon.

– Jag förstår att de känner sig oroliga, men så länge de sköter den basala hygienen kommer de långt på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet