Flera slog larm till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera larm kom in till Tullskolan om att den 8-åriga flickan kunde fara illa, men ingenting hände – eftersom socialen redan var inkopplad.

– Den sista gången jag såg flickan sprang hon här genom Tullparken, antagligen försenad till skolan. Hon hade två påskliljor i handen. Jag vinkade till henne och hon vinkade tillbaka.

Hon är granne till den 8-åriga flicka som misstänks ha mördats av sin vårdnadshavare och hans sambo i förra veckan. Hon såg ofta flickan ensam i tvättstugan, men riktigt fundersam blev hon först när det började bli allt kyligare utomhus och flickan fortfarande hade på sig samma tunna rosa jacka.

– Jag blev orolig för henne när vintern började för hon gick väldigt tunnklädd. Jag undrade om inte någon på skolan reagerat på det. Sedan en dag när jag själv var i skolområdet kom flickan med en blåtira och då kände jag att nu får det vara nog. Det kändes som att något inte stod rätt till, säger hon.

Även i matbutiken på Pantarholmen lade man märke till den lilla flickan som smög omkring i affären och plockade på sig riskakor om mornarna när hon borde ha varit i skolan.

– Barn stjäl inte riskakor, barn stjäl chokladkakor, tuggummin och godis. Min första tanke var att hon var hungrig, säger butikschefen Therese Andersson.

Både grannen och Therese Andersson kontaktade personal på skolan och bad dem hålla uppsikt över flickan. Rektorn på Tullskolan vill inte ställa upp på en intervju men enligt barn- och ungdomsförvaltningens chef, Maria Persson, valde han att inte agera ytterligare efter de olika larmen eftersom han visste att socialen redan var inkopplad på ärendet.

– Nu har vi tillsammans med socialförvaltningen gjort en noggrann tidslinje med olika händelser för att reda ut vem som har gjort vad. Jag tror att vi alla tycker att vi kan ha gjort mera. Det har begåtts misstag på vägen som vi inte kan ta tillbaka, säger Maria Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet