Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennarth Förberg (M) hade föredragit om Alliansen gick till val tillsammans. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Blekinges regionstyrelseordförande: ”Har tagit ansvar – inte för stor plats”

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M), anser inte att partiet har tagit för stor plats i Alliansen, och ser inte att han borde ha agerat annorlunda under mandatperioden. Att småpartierna går till val på egen hand är ledsamt, anser han.

C, L och KD kommer gå till val som egna partier, och öppnar för nya koalitionsstyren i Region Blekinge. Ett tungt bakslag för Moderaterna, som hoppats kunna hålla liv i Alliansen.

– Jag tror väljarna hade uppskattat om vi hade presenterat en grupp av partier som tillsammans vill fortsätta in i nästa mandatperiod, säger Lennarth Förberg (M), gruppledare.

Regionvalet 2022 Blekinge

Partierna anser att ni i M har tagit för stor plats i Alliansen. Håller du med?

– Nej. Jag kan inte påminna mig att vi sagt nej till något förslag från L till exempel. Vad gäller de politiska posterna har vi bara gått vidare på den uppgörelse som gjordes 2018.

”Tungt ansvar”

Moderaterna är sett till väljarstöd det största partiet av de fyra Allianspartierna, och har fler mandat än KD, L och C tillsammans. Därför menar Lennarth Förberg att det snarare varit partiets ansvar att ta stor plats.

– Det är ett rätt så tungt ansvar, det kräver mycket arbete. Och det har vi försökt att axla.

Interna konflikter

Alliansstyret har kantats av ett antal större interna konflikter, och av de ursprungliga partiföreträdarna har alla bytts ut utom Centerpartiets Lars Karlsson. Även inom Moderaterna har konflikterna varit många – inte minst när regionrådet Emma Stjernlöf avgick under uppmärksammade former.

– Det är en anspänning på partier och politiker att helt plötsligt ta över ansvaret för en sådan här organisation. Man kan ha missbedömt och underskattat arbetsinsatsen.

Oaktat pandemin, vilken har varit den största utmaningen för styret under mandatperioden?

– Att forma oss i Allianspartierna gemensamt kring de stora viktiga frågorna, att skapa en överenskommelse i hur vi förhåller oss till varje fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Blekinge

Mer i ämnet