Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalernas gruppledare Jesper Rehn menar att partiet fått för lite plats i Alliansstyret. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Partierna i Region Blekinge överger Alliansen: ”Har fått för lite plats”

Uppdaterad
Publicerad

Med drygt fyra månader kvar till valet meddelar allianspartierna i Region Blekinge att de går till val på egen hand – och öppnar dörrarna för andra koalitionsstyren efter valet.

Ledsamt, menar Moderaterna.

En nödvändighet, enligt C, L och KD.

Alliansen, som tog över makten i Region Blekinge förra valet, ser ut att bara få en mandatperiod som styrande. Inför det stundande valet har C, KD och L meddelat att de går till val som egna partier, något som Sydöstran var först med att berätta – och att en röst på något av partierna inte är en röst på ett garanterat borgerligt styre efter valet.

KD:s gruppledare, Erik Lindborg, säger att de efter valet inte kan tänka sig att styra i minoritet igen. Men för att Alliansen ska få majoritet krävs en kraftig ökning från föregående valresultat – där Allianspartierna fick 37,5 % av rösterna.

– Alliansen som cementerad finns inte enligt min uppfattning, säger han.

Men för att ni ska ingå i ett Alliansstyre efter valet krävs det att Alliansen får egen majoritet?

– Ja, absolut.

L håller alla dörrar öppna

Liberalerna å sin sida anser att Moderaterna har tagit för stor plats i Alliansstyret.

– Vi har tydligt sagt att vi kommer eftersträva en majoritet efter valet. Vi utesluter inte att sitta i ett minoritetsstyre med Alliansen efter valet, men kommer försöka hitta andra konstellationer, säger Jesper Rehn (L), gruppledare.

Finns det något parti ni inte kan styra med?

– Jag personligen har svårt för att se ett samarbete med SD, men majoriteten av den liberala gruppen har varit tydlig med att vi inte ska stänga några dörrar och det får jag förhålla mig till.

Inte heller Centerpartiet stänger några dörrar inför valet.

– Förutom att vi sagt att vi inte kommer ingå styre med ytterkantspartierna, alltså V och SD. Det är klart att det finns utmaningar i att styra i minoritet, men jag tror att det kommer att bli svårare och svårare att hitta majoritetslösningar som fungerar, säger Lars Karlsson (C), gruppledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Blekinge

Mer i ämnet