Foto: SVT

Skickar fakturor – för behandlingar som aldrig genomförts

Uppdaterad
Publicerad

Tariq Saad Aldeen från Ronneby åkte till tandläkarmottagningen 24 Karat i Sävsjö för att laga sina tänder. Nu är han en av många i Blekinge som har anmält kliniken till IVO för vanvård – och även för misstänkt falska fakturor.

Tariq Saad Aldeen åkte till kliniken 24 Karat i Sävsjö utanför Jönköping tillsammans med sin mor som hade problem. När han var där erbjöds han en gratis undersökning, där det framkom att han hade ett antal tänder som kunde behöva lagas. Han valde att gå med på vidare behandling.

– Om de hade lagat alltihop hade det kostat 4.000 kronor sade dem. Men jag gjorde bara en behandling på en tand, för det kändes inte bra där, säger Tariq Saad Aldeen till SVT Nyheter Blekinge.

Tandläkarmottagning stänger efter vanvård

I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver han att han kände sig tvungen att avbryta behandlingen, då tandläkaren arbetade utan handskar och munskydd och att det var smutsigt i lokalen bland annat.

– Jag betalade totalt 2500 kronor men fick inget kvitto. Men ett år senare kom det en faktura hem till mig på 10.000 kronor, och jag vet inte vad den avser, säger Tariq Saad Aldeen till SVT Nyheter Blekinge.

Men han säger att fler är drabbade.

– Vi är säkert fyrtio-femtio stycken som har fått fakturor nu, minst. Jag har en kompis i Olofström som också fick först en faktura på 5.000 kronor som han betalade, och nästa vecka skickade de en på 10.000 kronor. Min mamma fick en faktura på 3.000.

Han säger att både han och kompisen i Olofström har gått till polisen, men inte fått något gehör. Han har även varit i kontakt med bland annat Försäkringskassan, Patientansvarsnämnden, Ronneby kommun och flera andra instanser.

VD:n slår ifrån sig

24 Karats vd Mohanad Asalya, som står som referens på samtliga fakturor som har skickats ut, säger att inga fel har begåtts..

– Det är patienterna som måste betala för den behandlingen vi har utfört. Det är inte gratis att gå till tandläkaren. Om de vägrar att betala så kommer jag att gå vidare med det till Kronofogden och domstol.

Så det här är inga bluffakturor?

– Nej det är det absolut inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandläkarmottagning stänger efter vanvård

Mer i ämnet