Eva Ström tilldelas Harry Martinson-pris. Foto: Stefan Tell

Författaren Eva Ström får Harry Martinson-pris

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och läkaren Eva Ström tilldelas Harry Martinson-priset i år. Juryn menar att hon har stor gemenskap med Harry Martinson gällande teman och idéer.

Författaren Eva Ström är född på Lidingö men är sedan länge bosatt i Kristianstad. Som författare skriver hon poesi, prosa, dramatik och hon verkar också som litteraturkritiker. Hon är också läkare men sedan 30 år tillbaka ägnar hon sig helt åt sin litterära verksamhet.

Under fredagen stod det klart att Eva Ström får tilldelat Harr Martinson-priset, meddelade Olofströms kommun i ett pressmeddelande.

Kristianstad

– Eva slår an en mörk grundton i många av sina dikter men det finns ofta ett stråk av humor i mörkheten, säger Ulf Redmo, jurymedlem och medlem i Harry Martinson-sällskapet, i pressmeddelandet.

En jury på fyra personer har utsett pristagaren och priset delas ut i samband med Harry Martinson-sällskapets årsmöte den 5 maj i Jämshög i Olofströms kommun.

Så lyder motiveringen:

”Harry Martinson-priset för år 2018 tilldelas författaren Eva Ström för ett författarskap som visar på sambandet mellan naturvetenskap och humaniora, bildning och nyfikenhet. En insiktsfull oro över tillståndet i världen ställs mot en intensiv livskänsla med grund i noggrann iakttagelse och skildring av naturen.

Det är lätt att känna igen hur Eva Ström och Harry Martinson har stor gemenskap beträffande teman och idéer i ett mångsidigt författarskap. Eva Ström har också i recensioner och artiklar visat på djup insikt och frändskap med Harry Martinsons tankevärld i naturens stora rymd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet