Jessica Stegrud (SD) och Heléne Fritzon (S) får platser i Europaparlamentet. Foto: Gunilla Fritze

Två skåningar tar plats i Europaparlamentet

Uppdaterad
Publicerad

En är veteran och en är ”rookie” inom politiken. Heléne Fritzon (S) från Kristianstad och Jessica Stegrud (SD) från Höllviken ska de kommande fem åren representera sina partier i Europaparlamentet.

Heléne Fritzon har varit Socialdemokraternas toppkandidat och kommer som väntat in i Europaparlamentet. Hon har varit aktiv inom politiken i många år på lokal, regional och nationell nivå.

– Vi är nöjda med vårt valresultat men hade gärna sett att vi fått ytterligare ett mandat, ett sjätte mandat, säger Heléne Fritzon i SVT:s valvaka.

EU-valet 2019

Ny inom politiken

Jessica Stegrud är nybliven Sverigedemokrat. Hon gick in i partiet så sent som i februari i år och placerades som nummer två, efter Peter Lundgren, på SD:s lista till Europaparlamentet.

– Det känns fantastiskt, säger Jessica Stegrud till SVT Nyheter Skåne över telefon från SD:s valvaka i Stockholm.

Hon blev redan före riksdagsvalet hösten 2018 ”uppvaktad” av partiledningen för SD men tackade då nej till en kandidatur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet