Forskare: ”Det finns risker att ha dessa grupper nära varandra”

Publicerad

Forskaren Tina Mattsson är kritisk till Karlskrona kommuns planer på behandlingshem för både missbrukande män och kvinnor i samma byggnad.

– Det ställer enormt stora krav på personalen att generera trygghet för kvinnorna.

Planerna på att ett nytt behandlingshem för missbrukande kvinnor ska ligga i samma byggnad som männens har väckt stark kritik från både Kvinnojouren och behandlingshemmets personal. De får också medhåll från Tina Mattsson, docent och forskare i socialt arbete vid Lunds universitet.

– Det finns risker med att ha dessa grupper nära varandra oavsett om de känner varandra sedan tidigare eller inte, säger hon.

Kan påverka behandlingen

– Det är för att vi har en tendens att söka oss till varandra och söka partnerrelationer. Och när man lever med ett beroende, och den problematiken som medföljer kan det påverka både personerna och behandlingen. Det är inte alltid konstruktiva relationer vi går in i när vi till exempel har ett missbruk.

Tina Mattsson är positiv till att kommunen vill satsa på utsatta kvinnor men tycker att den modell kommunen nu planerar för, kommer att medföra problem.

– Det ställer enormt stora krav på personalen att generera trygghet för kvinnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.