Foto: TT

Behandlingshem för missbrukare flyttar till centrala Karlskrona

Publicerad

Karlskrona behandlingshem för män med missbruksproblem flyttas från Gullberna till kommunens egna lokaler på Trossö.

Flytten ska spara pengar åt en ekonomiskt trängd socialförvaltning och på sikt även ta emot kvinnliga missbrukare.

Socialnämnden har under många år varit hårt ekonomiskt prövad med mångmiljonunderskott som resultat. Nämnden gav förra året socialförvaltningen i uppdrag att titta över kostnaderna för just boenden.

Flytta till egna lokaler

Nu har förvaltningen kommit fram till att Karlskrona behandlingshem bör flyttas till kommunens egna lokaler.

– Det är ett led i att spara pengar för kommunen i allmänhet och socialnämnden i synnerhet, säger Peter Johansson (S), ordförande i nämnden.

Flytten till de nya lokalerna ger också möjlighet att förändra verksamheten.

– Vi har sedan flera år haft ett uppdrag att hitta lösningar för att även kunna ta emot kvinnor på Karlskrona behandlingshem vilket de nuvarande lokalerna inte medger, säger Margaretha Jansson, avdelningschef vid socialförvaltningen i Karlskrona.

I andra kommuner

För fyra år sedan stängdes Karlskrona kommuns behandlingshem för kvinnor. Sedan dess har kvinnor fått missbruksvård i andra kommuner, vilken kostar stora pengar för kommunen.

Men även om den nya inriktningen i Karlskrona ses som en besparing menar ansvariga att det också finns många fördelar med att vårdas på hemmaplan.

– Det är ju hemma man ska lära sig att leva det nya drogfria livet så det är jätteviktigt att få det på plats för kvinnor också, säger Margaretha Jansson.

Men det kommer att dröja innan kvinnor kommer att kunna få behandling på hemmaplan.

– Först och främst ska vi flytta Karlskrona behandlingshem – ett förslag på en reell lösning kan komma tidigast 2021, säger Margaretha Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.