Förskolan får kritik av astma- och allergiförbundet. Foto: Erik Alfredsson

Ökad risk för astma i mögelhus

Uppdaterad
Publicerad

Astma- och allergiförbundet är mycket kritiskt till en förskola i en fastighet med fukt- och mögel. Inte minst med tanke på den speciella allergiavdelningen i byggnaden.

Nyheten att förskolan sedan länge dragits med fukt och mögel får förbundets ombudsman för inomhusmiljö Marie-Louise Luther att reagera starkt. Hon ser stora risker med att barnen och anställda vistas där.

– I sådan miljö är risken för att utveckla astma- och luftvägsbesvär mellan 30 procent och 50 procent högre än annars, säger hon.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

De som redan har besvär kan förvärra dem.

– Då kan man utveckla byggnadsrelaterad ohälsa som det numera kallas och man drabbas av olika former av symptom. Det kan vara huvudvärk, slemhinnesymptom, hudbesvär eller luftvägsbesvär, säger Marie-Louise Luther.

Måste åtgärdas snabbt

Hon är tydlig med att både fukt och mögel räknas som olägenhet för människors hälsa om skadan sitter så att den påverkar inomhusluften negativt.

– Exakt vad i detta som gör att man blir sjuk vet man inte riktigt. Men man ska ta bort mögelskadat material och åtgärda fuktskador. Är det organiskt material behövs det bytas ut.

Enligt henne är tidsaspekten mycket viktig. Åtgärder måste ske snabbt.

– Annars finns risken att besvären blir värre, vilket kan leda till kroniska besvär. Efter väldigt lång tid kan det bli så illa att man inte kan arbeta, säger Marie-Louise Luther.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet