Foto: SVT/TT

Förslag: Krav på godkända betyg för att få sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad

De ungdomar som ska söka feriearbete i Karlskrona kommun nästa sommar måste ha godkända betyg i matematik och svenska.

Det föreslår nu Moderaterna i Karlskrona.

Moderaterna i arbetsmarknadsnämnden har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där partiet föreslår nya och utökade krav för de ungdomar som söker feriearbete hos kommunen inför sommaren 2022.

Nästa sommar är det ungdomar födda 2005 eller 2006 som kan söka feriejobb i Karlskrona kommun. Ungdomarna ska vara folkbokförda i kommunen, och inte ha haft ett feriejobb tidigare.

Nya krav för sommarjobb

Nu vill alltså Moderaterna att kommunen även ska ställa krav på att ungdomarna har godkända betyg i matematik och svenska, alternativt svenska som andraspråk – samt att de ska skriva ett personligt brev och CV.

– Klarar eleverna inte att få godkända betyg under sin ordinarie skoltid, så ska de erbjudas sommarskola för att sedan kombinera det med ett feriejobb, säger Emina Cejvan (M), andre vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden, i ett pressmeddelande.

SOMMARVIKARIAT OCH FERIEARBETE

Som sommarvikarie ersätter man ordinarie personal. För att söka ett sådant jobb måste man ha fyllt 18 år.

Som feriejobbare ersätter man inte ordinarie personal utan jobbet är till för att få pröva på verksamheten. Perioden är fyra veckor jämfört med ett sommarvikariat där man ofta jobbar något längre. Ett feriearbete riktar sig till ungdomar i åldrarna 17-19 år.

För att söka ett feriejobb ska man vara folkbokförd i den kommun man söker samt vara född antingen 2002, 2003, 2004 eller 2005. Kravet kring det sistnämnda ser olika ut beroende på kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.