8-åriga Yaras mördare avtjänar sitt livstidsstraff på kvinnoanstalten i Ystad. Bilden är en genrebild. Foto: Jessica Gow/TT

Första permissionen för 8-åriga Yaras mördare beviljad

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som är dömd till livstids fängelse för det uppmärksammade mordet på 8-åriga Yara i Karlskrona 2014 har nyligen haft sin första riktiga permission.

Under tre timmar besökte hon Snogeholmssjön i Sjöbo, enligt Kriminalvårdens beslut. Hon var under permissionen, som ägde rum förra fredagen, ledsagad av tre kriminalvårdstjänstemän.

Stor risk för misskötsamhet

Kvinnan har suttit frihetberövad sen våren 2014. Hon dömdes för grov brottslighet till livstids fängelse 2015. Hon har under åren misskött sig vid många tillfällen och fått 20 varningar. Man har bedömt risken för allvarlig misskötsamhet eller annan kriminalitet som hög.

Lufthålspermission

Så sent som i våras nekades kvinnan permission eftersom risken för att hon skulle missköta sig bedömdes vara för stor. Den nu beviljade perrmissionen var en så kallad lufthålspermission som handlar om att en intagen som avtjänar ett långvarigt fängelsestraff får beviljas särskild permission för att minska skadeverkningarna av frihetsberövandet.

Kvinnan har under åren beviljats 14 utevistelser men samtliga har gällt besök till psykiatrisk vård och sjukhusbesök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet
Mer Blekinge
Mer Nyheter