Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen hörs ICA-härvans huvudman, en 40-årig ICA-handlare från västra Blekinge, om misstänkt grovt insiderbrott. Mannens försvarare menar att det hela handlar om rykten. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Försvaret om misstänkta ICA-tipsen: ”Högst naturlig kommunikation”

Uppdaterad
Publicerad

I centrum av Ica-härvan, där 18 personer står åtalade för insiderbrott, står en man i 40-årsåldern från Blekinge. Genom sitt uppdrag inom Ica-koncernen misstänks han vara källan till de aktietips som spreds – precis innan Ica köptes ut från börsmarknaden.

Mannens försvarare menar att de misstänkta aktietipsen rör sig om ”högst naturlig kommunikation”.

Av de 18 misstänkta i härvan är sju från Blekinge, varav den man i 40-årsåldern som drivit en Ica-butik i västra Blekinge – står åtalad för grovt insiderbrott och pekas ut som huvudman i målet.

Under tisdagen förhörs mannen i Stockholms tingsrätt. Genom sin position inom Ica-koncernen menar åklagaren att Blekingemannen försett sina kontakter med aktietips.

”Omfattande rykten”

Enligt mannens försvarare handlar det hela om ryktesspridning.

– Det har förekommit väldigt omfattande rykten om utköpet av Ica från börsen, som har föranlett en massa personer att handla. Det är alltså inte information från (den misstänkte, reds.anm.) som har föranlett någon handel, säger Conny Cedermark.

Hör hur försvaret förklarar de misstänkta aktietipsen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.