Svallvågor från stridsbåten gjorde att en skonert trycktes upp mot kanalbanken och fastnade med riggen i ett träd. Foto: Försvarsmakten

Försvarsbefäl sparkas efter vansinnesfärd

Uppdaterad
Publicerad

Det ansvarig befäl som körde en stridsbåt på Göta kanal i 39 knop avskedas nu.

Det var förra sommaren som den Karlskrona-baserade stridsbåten framfördes i nära 40 knop, trots att hastighetsbegränsningen är 5 knop. Den militära buskörningen slutade med att en båt prejades in i ett träd, en besättningsman föll överbord, och en sluss var ytterst nära att förstöras, enligt Försvarsmaktens egna utredning.

Nu anser Försvarsmaktens personalansvarsnämnd att mannen äventyrat säkerheten och ”uppvisat ett synnerligen dåligt omdöme” och sparkas.

Tidigare dömts till böter

Han själv menar att en högre chef hade ”så snäv och felaktig planering att stridsbåten måste köras snabbare för att hinna fram” och att brottet bygger på sjötrafikförordningen regler och inte Sjölagens eller Brottsbalkens normer – därmed borde det ses som lindrigare.

En annan hög officer som var med i båten utan att ingripa får 30 dagars löneavdrag.

Befälet har tidigare dömts till böter för fortkörning till sjöss, men eftersom det inte blev några skador på kanalen valde åklagare att inte åtala mannen för vårdslöshet i sjötrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.