Foto: SVT/TT

Försvaret kände till föroreningsrisk innan PFAS-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten kände till att brandsläckningsskum kunde förorena dricksvatten med PFAS-ämnen – innan det hittades i Kallinge för sex år sedan. Det visar en granskning från Sveriges Radios program Kaliber.

Det var 2013 som vattenverket Brantafors i Kallinge stängdes då förhöjda halter av ämnet PFAS upptäcktes i dricksvattnet. Försvarsmakten tog på sig ansvaret då kemikalierna kom ifrån brandskum som använts på deras övningsplats på F17 i Kallinge.​

Kalibers granskning visar att flera myndigheter visste om riskerna med PFAS-ämnen, och att Försvarsmakten visste om att dricksvatten kunde förorenas flera år innan det upptäcktes i Kallinge.

Vid en brandövningsplats i Halmstad upptäcktes förhöjda nivåer av PFAS-ämnen i grundvattnet 2008 och 2009, enligt granskningen. Ändå undersöktes inte vattnet vid övningsplatsen i Kallinge.​

– Den referensen som ges i inslaget kring upptäckten 2008 och 2009 är att generalläkaren ska ha upptäckt det vid någon form av undersökning och jag har tyvärr inte, och har inte hittat någon annan heller, som har det underlaget. Så jag har lite svårt att kommentera det specifikt, säger Jakob Gille, stabschef på Ledningsstabens Totalförsvarsavdelning.

Hur ser du för försvarsmaktens ansvar när det gäller de drabbade?

– När det gäller ansvarfrågan för de som har blivit drabbade i just Kallinge så kan jag inte uttala mig om det just nu då det är föremål för en tvist mellan vattenbolaget och de enskilda, säger Jakob Gille.

Anser du att ni vidtog åtgärder för att stoppa att PFAS läckte ut i grundvattnet?

Ja, utifrån det kunskapsläge som fanns då och definitivt utifrån det vi känner till idag så har vi gjort tillräckligt. Sen kan man tycka att man borde ha gjort mer. Med det vi känner till om de här ämnena idag skulle man ju gärna sett en annan utveckling men det var läget vid den tiden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.