Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöstaden DF där Emilia Hansson spelar pausar sin träning inför kommande säsong på grund av skärpta råd från Region Blekinge. Foto: Konrad Olsson/SVT

Fotbollslagets tunga besked – tvingas pausa verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslaget Sjöstaden DF väljer nu att pausa sin verksamhet sedan Region Blekinge infört skärpta råd i länet. I stället för träning och planerad försäsong råder det nu ovisshet inför premiären.

– Det har varit mycket samtal och spelarna blir tagna på sängen när de kämpat så mycket. Sedan kommer det här beskedet och det är rätt tufft för spelarna, säger tränaren Delavar Vahdanjo.

Under fredagen gick Region Blekinge och smittskyddsläkare ut med skärpta regionala råd efter ökad smittspridning. Blekinges kommuner råds att hålla idrottsanläggningar stängda för verksamhet för personer över 18 år . Detta gäller från måndag den 19 april och två veckor framåt.

Samtidigt laddar Sjöstaden DF inför en ny säsong i damernas tredje högsta division. Under det möte som klubben höll under fredagen beslutades att klubben inte ska bedriva träning under tiden som anläggningen hålls stängd.

”Kommer nog som en chock”

Sjöstaden fick fjolårssäsongen förkortad då endast tio seriematcher spelades. Tidigare har seriestarten varit planerad till 2 maj, men om det blir av är osäkert. Delavar Vahdanjo tror på seriestart först i juni.

– Tidigare under pandemin har vi fått träna i mindre grupper eller haft uppehåll när de fått köra individuellt. Det kommer nog som en chock för spelarna när vi släppt på allting att det kommer en riktig nedstängning där man inte får träna. Så det gäller att hantera det så bra som möjligt, säger han.

Uppehåll väntar

Flera av spelarna i laget har inte fyllt 19 år och skulle därför i teorin kunna träna tillsammans med varandra men så blir inte fallet. 16-åringen Emilia Larsson är en av spelarna i laget som drabbas.

– Vi tycker det är tråkigt och förväntade oss en seriestart. Träningen kommer att saknas nu när det inte blir någon, säger hon.

• Umgås inte med andra än de i din egen familj, i skolan och på arbetsplatsen i den mån distansarbete inte är möjligt

• Kommuner ska stänga idrottsanläggningar för all verksamhet riktad till personer över 18 år, både inomhus och utomhus

• All träning för vuxna bör ske enskilt utomhus

• Munskydd bör användas i offentliga inomhusmiljöer och på arbetsplatser där närkontakt under längre tid inte kan undvikas (inom två meter under 15 minuter)

De skärpta regionala råden gäller till en början fram till den 2 maj, men kan förlängas vid behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet