Berth Idoffs orkester repeterar i Vilshults Medborgarhus 1960. Inge Svensson, kompgitarr, Gösta Persson trumpet, Ingemar Åkesson trummor, Ingvar Lindgren sologitarr, Barbro Thornell, sång och längst till höger Berth Idoff själv. Foto: Privat

Från Vilshult till de stora scenerna – så byggdes framgången

Uppdaterad
Publicerad

En målmedveten och envis entreprenör. En driven och multimusikalisk sällskapsmänniska. Det var egenskaperna som gjorde Berth Idoff Johansson till ett etablerat namn på den sydsvenska dansscenen under 1960-talet.

Berth Idoff Johansson föddes 1941 i Vilshult i Olofström. I tioårsåldern började han på en dragspelskurs i Olofström. Olle Sander var lärare. Snabbt visade det sig att den unga talangen hade ett väl utvecklat gehör och lätt för att lära sig nya melodier. Och det dröjde inte länge förrän Berth Idoff Johansson tillsammans med vännerna Inge Svensson och Kjell Gummesson började repetera i Berths föräldrahem.

– Eftersom Berth var mest drivande så uppkallade vi vår trio efter honom. Vi började hösten 1954. Vi hade köksvispar och dragspel och jag köpte en sprucken gitarr för femtio kronor som jag spelade på så fingertopparna blödde, säger originalgitarristen Inge Svensson.

Det första offentliga framträdandet dröjde inte länge.

– Vi spelade på stenarbetarnas årsmöte i källaren i Medborgarhuset. Publiken tyckte att det var fantastiskt att lilla Vilshult hade fått en egen orkester, säger Inge Svensson.

Tusentals spelningar

Det lyckade framträdandet gav ny energi åt bandet som repeterade fyra kvällar i veckan. Nya musiker fyllde på. Och sedan sångerskorna Barbro Thornell och Ulla Höjer. Ett år gjorde bandet 214 konserter. Plötsligt var Berth Idoffs – tillsammans med dåtidens storheter Bob Stevens och Ulrik Wittmans – ett av landets mest omtalade dansband.

– Det fanns hur mycket jobb som helst på den tiden. Vi spelade stadigt torsdag-söndag och tjänade bra med pengar. Tack vare mitt jobb med Berth Idoffs lyckades jag finansiera mina studier på musikhögskolan. Samtidigt var det inte helt rumsrent där att spela dansmusik. Jag fick smyga med det, säger gitarristen Anders Turesson.

Under 1960-talet följde tusentals spelningar och affärsmannen Berth Idoff – som parallellt drev herrekipering i Olofström samt en tygbutik i källaren av huset i Vilshult – hade en listig plan för att höja bandens gager.

Det blev en väl uttänkt dansbandskartell som innebar att de populära banden delade bokningarna mellan sig – spelningar som bokades fick inte ske närmare än tio mil från konkurrenternas planerade spelschema.

– Berth var ju en väldigt skicklig musiker och som dessutom hade sinne för affärer. För en musiker var han den bästa tänkbara arbetsgivaren, säger Anders Turesson.

Gjorde comeback

Men alla mil i turnébussen tog till slut ut sin rätt. I början av 1970-talet tröttnade Berth Idoff Johansson på musiken och sålde både varumärke och utrustning vidare. Först långt senare i livet återupptog han den musikaliska karriären – då under namnet Berths Favoriter. Parallellt väckte sonen Marcus med hustrun Lotta nytt liv i Berth Idoffs, som de köpt tillbaka från sångaren Conny Nilsson år 2000.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Så minns vi Berth Idoffs

Mer i ämnet