Berth Idoff Johansson och Marcus Idoffson. Foto: Atenzia

Så vill familjen minnas dansbandsprofilerna

Uppdaterad
Publicerad

Två sjuksängar i samma korridor. Två rum intill varandra. Så blev de sista dagarna i livet för de cancerdrabbade dansmusikerna Berth Idoff Johansson, 77, och sonen Marcus Idoffson, 38.

Många gånger var de kompanjoner på scen. I livet delade de kärleken till sång och musik. Så det blev till slut döden som fick skilja dem åt – den legendariske orkesterledaren Berth Idoff Johansson och sonen Marcus Idoffson.

Med bara två dagars mellanrum avled musikanterna på ett hospice utanför Kristianstad i september i år.

Marcus och Berth spelar dragspel tillsammans. Foto: Privat

Inom loppet av några timmar förlorade sångerskan Lotta Idoffson en make och en svärfar.

Samtidigt miste Ann-Charlott Johansson en son och en den man hon levt tillsammans med i nästan 50 år.

– Vetskapen om hur mycket Marcus och Berth betydde för andra människor och all glädje de skänkt genom åren har hjälpt mig i sorgen. Jag försöker att tänka på det, säger Ann-Charlott Johansson, som träffade Berth på ett dansställe i Skåne under orkesterledarens sista aktiva år som turnerande musiker.

”Min bäste vän”

Tillsammans fick de sonen Marcus, som diagnostiserades med en hjärntumör redan 2009. Därefter utkämpade han en hård kamp mot sjukdomen, men lyckades också i långa perioder hålla liv i den nystartade versionen av Berth Idoffs – ett bandnamn som köptes tillbaka av familjen kring millennieskiftet.

Marcus Idoffson med hustrun Lotta. Paret fick under 2000-talet ny fart på orkesterns karriär. Foto: Privat

– Marcus var min bäste vän och vi valde redan från början att både leva tillsammans och jobba ihop. Vi fick 20 fantastiska år. Trots sin svåra sjukdom behöll han hela tiden livsglädjen och humorn. Han hade ett enormt stort hjärta, säger Lotta Idoffson.

Låg intill varandra

Berth Idoff insjuknade tidigare i år och tillbringade den sista tiden på samma vårdboende som sonen. Far och son vårdades intill varandra, med öppna dörrar mellan rummen i samma korridor.

Den 17 september somnade Marcus in. Två dagar senare drog Berth sitt sista andetag.

Musikern Henric ”Hebbe” Svensson – som genom åren medverkat i tre Berth Idoffs-konstellationer – besökte ofta sjukhemmet den sista tiden. Han har också skrivit sången ”När du går, går du ensam” tillägnad Marcus Idoffson.

– Det var tungt, att se far och son i den situationen. Det var i det närmaste obeskrivligt, säger han.

Marcus, Lotta och sonen Charlie, som också medverkat på konserter och skivinspelningar tillsammans med familjen. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.