Foto: Ur filmen ”Black Jack” (1990)

Han köpte varumärket – och tog bandet till bioduken

Publicerad

Han tog bandet till Svensktoppen, kuskade runt över hela landet och figurerade i Colin Nutleys succéfilmer. Under Conny Nilssons ledning nådde Berth Idoffs nya kommersiella höjder.

I början av 1970-talet började Berth Idoff Johansson – efter tusentals spelningar – tröttna på musiken. Han ville i stället satsa på en ny karriär som försäljare av kläder och tyger. 1973 sålde han därför inte bara varumärket utan också orkesterbuss, utrustning och instrument. Inte ens dragspelet behöll han.

Kort därpå blev sångaren Conny Nilsson från Fjälkinge en del av det nya Berth Idoffs och snart var han delägare i ett bolag han sedermera kom att driva med kompanjonen Göte Färm och till sist helt på egen hand.

– Det var fantastiska år, även om det var slitsamt i början. För egen del är det största ögonblicket naturligtvis när jag som 20-åring rekryterades till orkestern. Men även framgångarna på Svensktoppen, när vi fick grammofonkontrakt samt vår medverkan i ”Black Jack” och ”Änglagård” var höjdpunkter för bandet. Det öppnade enorma möjligheter, säger Conny Nilsson.

Planerar soloskiva

Totalt agerade Nilsson som frontman i Berth Idoffs i 28 år.

År 2000 hade han fått nog.

– Då tog jag kontakt med Berths son Marcus och överlät bandnamnet samt den utrustning som fanns till honom. Det var en stark önskan från familjens sida och jag tror att Marcus kände sig oerhört stolt, säger Conny Nilsson, som därefter fortsatte karriären som sångare i Erik Lihms och därefter i Matz Bladhs.

I dag har Conny Nilsson pensionerat sig från den hektiska turnélivet.

– Jag planerar för en soloskiva och en biografi. Och i den kommer givetvis alla mina år med Berth Idoffs att ha en särskild plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Så minns vi Berth Idoffs

Mer i ämnet