• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fyra av bronsstatyerna på konstnären Carl Eldhs gravplats på kyrkogården i Kyrkhult har stulits. Foto: Privat/Jan Ottosson

Bronsstatyer stulna från Eldhs gravplats: ”Stor förlust”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har fyra av bronsstatyerna på Carl Eldhs gravplats på kyrkogården i Kyrkhult stulits. Det upptäcktes av en passerande besökare.
– Det är en stor förlust för Kyrkhult, säger Jan Ottosson, tidigare kyrkovaktmästare.

Tre av de stulna statyerna är på hustrun Elise Eldh, konstnären Carl Eldh själv och dottern Brita Eldh. Även en bronsstaty som står nedanför är stulen.

– Det är mycket sorgligt. Man tycker kyrkogården ska vara ifred och rent konstnärligt är detta ett besöksmål för konstintresserade och jag ser det som en stor förlust, säger Jan Ottosson, tidigare kyrkovaktmästare.

Det är inte första gången som dessa statyer försvinner från gravplatsen. Sommaren 2014 plundrades familjegraven på samma statyetter, men de kunde senare återfinnas.

– Nu kan man undra om man kan ha förhoppning att de kan komma tillbaka en gång till, säger Jan Ottosson.

Carl Eldh var en av Sveriges största skulptörer i början av 1900-talet och var nära med vän med författaren August Strindberg.

De tre statyerna till höger, föreställande Elise Eldh, konstnären Carl Eldh själv och dottern Brita Eldh har blivit stulna. Foto: Privat/Jan Ottosson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer