Samtliga chefer, förutom PO-chef och biträdande i PO Söder, blir män. Foto: SVT

Fyra kvinnor och femton män som chefer

Uppdaterad
Publicerad

På polisens lista över förordade chefer i södra Sverige är den övervägande delen män. Något fackförbunden reagerar på.

I slutet av mars offentliggjorde polisen en lista över namngivna personer till chefspositioner i södra Sverige på polisens intranät. Något som kritiserades starkt, och har lett till att Polisförbundet nu kräver polisen på skadestånd för brott mot lagen. På den listan är femton av de förordade cheferna män, och bara fyra är kvinnor.

– Spontant tycker inte jag det är bra. Jag tycker att vi som statlig myndighet borde ha kommit längre i vårt jämställdhetsarbete, säger Helena Casu Häll, värdegrundsansvarig på polisen i Malmö.

Slår ifrån sig

En stor del av förklaringen ligger enligt myndigheten i att det krävs längre erfarenhet och mer juridisk kompetens för att fylla chefspositionerna, och det finns helt enkelt inte så många kvinnor som har den långa erfarenheten inom polisen i dag, eftersom det länge varit ett så mansdominerat yrke.

– Vi skulle självklart vilja att siffran var högre. Vår absoluta ambition är att vi skulle ha fler kvinnor, säger Ann Silbersky Ivarsson, HR-chef på polisen Syd.

Stor andel män på lokalplan

De fyra kvinnor som står med på listan är förordade till lokalpolisområdeschefer i Eslöv, Landskrona, Malmö Norr samt Nybro. Ingen kvinna har förordats till kanslichef till de fem polisområdena, och av polisområdescheferna och deras biträdande diton är två av tio chefer. Totalt kommer alltså sex av cheferna vara kvinnor, och 28 män.

– Rekryteringsprocessen har varit helt könsneutral, vi tar bara hänsyn till kompetens och skicklighet. Den grundar sig på ledarkompetenser och ett antal givna urvalsprinciper, säger Ann Silbersky Isaksson, HR-chef i region syd.

I ledningsgruppen i region syd är könsfördelningen dock jämnare, med nio kvinnor och åtta män.

SEKO kräver förhandlingar

Den stora andelen män är också en av anledningarna till att fackförbundet SEKO Polis nu krävt förhandlingar om fyra av de förordade chefspositionerna.

– Det är en av anledningarna, att det är så få kvinnor. Men av förhandlingstekniska skäl vill jag inte gå in på för mycket detaljer, säger Nicklas Andersson, ordförande på SEKO Polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.