Kräver skadestånd av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har stängt ute fackförbunden från rekryteringsprocesser i södra Sverige. Det menar Polisförbundet, som nu kräver skadestånd från myndigheten för brott mot medbestämmandelagen.

I slutet av mars publicerade Polismyndigheten en lista på polisens intranät, med namngivna personer till olika chefsfunktioner i polisregion syd. Det vill säga i Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne län. Att göra på det sättet är regelvidrigt, menar Polisförbundet.

– Vi har inte fått vara med, vi har varit helt portade från förfarandet. Vi har inte kunnat påverka i den här rekryteringen överhuvudtaget, säger Jonas Nimborn, polisförbundets ordförande i Blekinge.

Därför kräver nu polisförbundet myndigheten på skadestånd, för brott mot lag och kollektivavtal.

– Jag kommer inte kommentera själva ärendet eftersom det är en pågående förhandling. Det enda jag kan säga är att det är en rättstvist, säger Fredrik Westin, ombudsman på Polisförbundet.

”Det begicks ett misstag”

På listan som publicerades på intranätet står namn på nitton personer som har blivit förordade till lokalpolisområdeschefer från myndighetens sida, samt fem förordade kanslichefer. Men den publicerades innan facket fått vara med i någon av förhandlingarna.

– Det begicks ett misstag och listan har tagits bort. Men det här är bara förordade chefer och det är inte bestämt. Det ska förhandlas och facken kan fortfarande påverka, säger Ann Silbersky Isaksson, polisens HR-chef i region Syd.

Men facket menar att felet redan är begånget.

– Vi kommer inte kräva några förhandlingar nu, eftersom listan redan är publicerad med namn och de sökande är tillfrågade och har accepterat. Att gå in och förhandla när allt är offentliggjort gör vi inte, säger Jonas Nimborn på Polisförbundet.

– Tidigare skedde rekryteringarna på olika sätt i de olika myndigheterna. Jag tror att det är där missnöjet grundar sig, men nu kör vi samma i hela myndigheten. Vi måste följa det som gäller för svensk polis, vilket vi gör, säger Ann Silbersky Isaksson.

SEKO kräver förhandlingar

Fackförbundet SEKO är av samma inställning som Polisförbundet.

– Jag har hållit på med förhandlingar i tio år och det här tar bannemig priset. Det är ändå 28.000 polisanställda som kan läsa det här, säger Nicklas Andersson, ordförande på SEKO Polisen.

Från deras håll har man krävt förhandlingar gällande fyra av de förordade LPO-cheferna.

– Vi anser att man inte ens har tagit hänsyn till andra lämpliga kandidater och det handlar om tre positioner i Skåne och en i Blekinge. Problemet är att man inte ens har velat lyssna på oss, säger Nicklas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.