Bild från sommarens prideparad genom Karlskrona. Foto: Linda Krupke/SVT

Gjorde Hitlerhälsning mot prideparad i Karlskrona – döms till skyddstillsyn

Publicerad

Den man i 30-årsåldern som gjorde en Hitlerhälsning mot prideparaden i Karlskrona, samt förföljde en SVT-reporter och tog sig in i skyddsobjekt, har nu fått sin dom.

Mannen döms totalt på tolv punkter och får skyddstillsyn.

I maj stötte mannen ihop med en SVT-journalist på stan och följde sedan efter journalisten till redaktionen på Högabergsgatan i Karlskrona. Han har där trängt sig in i receptionen och både polis och väktare fick komma till platsen då mannen vägrade lämna lokalen. För det döms han för ofredande, samt obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Under sommaren omhändertogs samma man efter att han mitt under prideparaden i Karlskrona gjort nazistgester mot paraden.

Förutom hets mot folkgrupp och obehörigt tillträde till skyddsobjekt, döms mannen även för ofredande samt flera fall av narkotikabrott och hot mot tjänsteman. Totalt handlar det om tolv punkter som mannen döms för.

Mannen ska också betala skadestånd till flera olika personer, bland andra till SVT-journalisten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen åtalas bland annat för att gjort Hitlerhälsning mot pridetåget. SVT fångade mannen på bild innan han greps av polis. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.