Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlskronas litteraturfestival Bok och hav gjorde comeback under helgen. Bland annat delades ett helt nytt journalistpris ut på festivalens sista dag. Foto: Bokochhav/SVT

Granskade bokfestivalens comeback: ”Blev som vi hoppades”

Publicerad

Efter två års uppehåll har Karlskronas litteraturfestival Bok och hav återuppstått under helgen. Inte bara med en ny styrelse utan även med flera nya segment. Bland annat delades ett helt nytt journalistpris ut på festivalens sista dag.

Efter SVT:s granskning av Bok och hav – som bland annat visat på dolda kostnader och jävsförhållanden kopplade till litteraturfestivalen – såg dess framtid osäker ut.

Men nu har festivalen kommit tillbaka – och det är med fler förändringar än bara den nya styrelsen. Bland annat har festivalen centraliserats till stortorget i Karlskrona och ett av de nya målen var att försöka nå en bredare publik. Därför har det i år skapats ett ”Barnens bok och hav”.

– Hur får vi barn att läsa mer? Det har varit många olika typer av frågor som är viktiga kring litteratur, säger Marcus Sandekjer, som är en av dem som nya styrelsen består av.

Premiär för ett helt nytt pris

Under festivalens sista dag var det premiär för det nya journalistpriset Laureliapriset, att delas ut för första gången. Först att ta emot det nya priset var journalisten Jens Svensson från tidningen Sydöstran.

– Att skriva engagerat med ett vackert språk är sådant vi vill uppmuntra genom priset, säger författaren Ingemar Lönnbom som var prisutdelare.

Resten av dagen låg fokus på att återspegla litteratur och poesi från Ukraina, med ukrainska flyktingar på plats som läste upp utvalda dikter.

Se klipp från litteraturfestivalen ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.