I videoklippet berättar kultur- och upplevelsechefen om den personliga kopplingen till litteraturfestivalen. Foto: SVT

Kulturchef betalade miljonbelopp till bokfestival – hustrun fick lön

Publicerad

I flera år godkände Karlskronas kultur- och upplevelsechef Max Dager stora bidrag till litteraturfestivalen Bok och hav.

Vad han länge undanhöll var att pengarna delvis gick till det egna hushållet – då hans hustru avlönades i projektet.

Utbetalningarna attesterade han själv.

SVT Nyheter Blekinge har granskat kommunens nära koppling till den föreningsdrivna bokfestivalen, som hittills arrangerats vid tre tillfällen i Karlskrona: 2017-2019.

Totalt visar granskningen att kulturchefen Max Dager under den aktuella perioden betalat ut drygt 1,6 miljoner kronor i bidrag och via fakturor till föreningen.

SVT granskar Bok och Hav

Samtidigt var Gudrun Gardarsdottir engagerad i föreningen och avlönad som projektledare under två av tre år.

Inför premiärarrangemanget 2017 var hon entusiastisk och sa i en intervju med SVT den 10 maj:

– Vi tror redan, innan festivalen har hållits, att den är en makalös success.

Gudrun Gardarsdottir engagerades som projektledare redan festivalens första år 2017, och arbetade sedan ytterligare två år med Bok och hav. Foto: SVT

Attesterade själv utbetalningarna

Den ideella föreningen bakom festivalen hade tidigare samma år beviljats 150 000 kronor i kommunalt bidrag ur den så kallade ”kulturmiljonen”.

Till året därpå sökte föreningen om mer pengar.

Hösten 2017 betalade Dager först ut 125 000 kronor för projektledning – i februari 2018 skulle ytterligare 200 000 kronor fram.

Beslutet att bevilja det bidraget hade förberetts av kultur- och upplevelsechefen Max Dager – och det var han själv som, efter att politikerna i nämnden sagt ja, attesterade utbetalningen.

En egendomlig detalj var att beslutsunderlaget togs fram innan föreningens ansökan ens lämnats in till kommunen.

Uppgav annan adress

Vad Max Dager undanhöll för kulturpolitikerna var att den tänkta projektledaren 2018 var hans egen hustru – hon var alltså en drivande kraft i den förening han i rollen som chef ekonomiskt premierat med stora summor.

I en bidragsansökan uppgavs vid ett tillfälle dessutom en annan bostadsadress än den till det äkta paret, visar SVT:s granskning. 

– Jag har gett bidrag till den här festivalen som jag tyckte var ett viktigt inslag för Karlskrona, säger Max Dager.

Fortsatte att betala ut pengar

Först 2019 agerade den dåvarande kultur- och fritidschefen Elina Tyrberg genom att – i stället för Dager – förbereda beslutet som vid tillfället gav föreningen 300 000 kronor.

Återigen användes pengarna delvis för att avlöna hustrun.

Trots att Max Dager officiellt inte längre hanterade ärenden knutna till Bok och hav var det han som godkände utbetalningen, visar SVT:s granskning. Han fortsatte också att attestera fakturor kopplade till projektet.

SVT har varit i kontakt med Gudrun Gardarsdottir för att få hennes syn på de utbetalningar som gjorts:

– Jag vet inte vad som gäller när ideella föreningar får bidrag från kommunen, jag känner inte till de jävsreglerna. Jag trodde att alla i Karlskrona visste vem jag var och vem min man var.

Se intervjun med Max Dager i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet