– Vi arbetar med avtalsskrivning när det gäller större evenemang, säger Per Gjörloff, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen. Foto: SVT

Förvaltningschefen: ”Handlar om att återskapa förtroendet”

Publicerad

Kulturförvaltningen i Karlskrona har efter flera granskningar fått ändra sina rutiner – främst kring föreningsbidrag och större evenemang.

– Nu handlar det om att återskapa förtroendet, och att visa det i handling, säger förvaltningschefen Per Gjörloff.

Efter SVT:s granskning av kommunens inblandning i litteraturfestivalen Bok och Hav under förra hösten satte kulturförvaltningen i gång ett arbete för att förändra sina rutiner, framför allt kring föreningsbidrag och avtalsskrivning.

– Nu försöker vi jobba med avtal när det gäller större evenemang. När det gäller Bok och hav var just ett av problemen att man inte hade något avtal med föreningen, säger Per Gjörloff.

Personalen har även haft utbildningar bland annat kring jäv, och hanteringen av fakturor har skärpts.

”Vill inte recensera”

Nu lyfts problemen på kulturförvaltningen upp på bordet igen – i och med att den externa utredning som kommunen beställt blev klar. Utredningen visar bland annat på hur föreningen bakom litteraturfesten fått mer skattepengar än vad politikerna beslutat om, och att kommunen täckt upp föreningens utgifter.

Rapporten pekar även på jävsproblematik då den dåvarande kultur- och upplevelsechefen Max Dager godkände utbetalningar till föreningen, samtidigt som hans fru hade en ledande roll där – något som SVT tidigare avslöjat.

– Jag tänker inte recensera mina företrädare men det står klart att vi behöver tydligare styrning, säger Per Gjörloff.

Om kommunen kommer vidta fler åtgärder är för tillfället oklart.

– Vi får titta närmare på rapporten och se om vi behöver göra mer, säger Per Gjörloff.

Se en sammanfattning av granskningen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.