Den externa utredningen kring kommunens inblandning i litteraturfestivalen Bok och Hav är klar. Foto: SVT

Rapport bekräftar: Skattepengar gick till författares resor och gåvor – kulturchef jävig

Uppdaterad
Publicerad

Skattepengar lades på resor i första klass och dyra presenter – och dåvarande kulturchefen gjorde utbetalningar till föreningen där hans fru hade en ledande roll.

En extern utredning som gjorts efter SVT:s granskning av litteraturfestivalen Bok och Hav visar på en rad brister.

Rapporten pekar på jäv – och att föreningen fått mer skattepengar än vad politikerna beslutat om.

Efter SVT:s avslöjanden kring den dåvarande kulturchefen Max Dager och litteraturfestivalen Bok och Hav, beslutade kommunen om en extern granskning av kommunens samarbete med föreningen bakom bokfesten, som arrangerats i Karlskrona 2017-2019.

SVT Nyheter Blekinges granskning visade att kommunen betalat fakturor åt festivalen utan att ansvariga politiker kände till det, och täckt utgifter för nära 800 000 kronor. Bland annat hade kommunen stått för författares resor och hotell, samt köpt gåvor och teknisk utrustning.

SVT granskar Bok och Hav

Personliga kopplingar

Utbetalningarna godkändes av dåvarande kultur- och upplevelsechefen Max Dager som hade personliga kopplingar i föreningen. Förutom att han själv var invald suppleant i styrelsen under en period arbetade hans fru som projektledare för litteraturfestivalen och avlönades. Samtidigt godkände kulturchefen bidragsutbetalningar – och täckte upp fakturor för föreningen.

Se en sammanfattning av SVT:s granskning:

Fått mer pengar

I den externa utredning (av kommunens inblandning i Bok och Hav) som nu är klar bekräftas uppgifterna i SVT:s granskning. Rapporten konstaterar att det funnits jävsproblematik mellan kulturchefen och föreningen – och att jävsförhållandet ska ha varit känt inom kulturförvaltningen.

I rapporten står det:

”Vi kan inte utesluta att bidraget till viss del har använts som lön till kultur- och upplevelsechefens fru eftersom hon vid tidpunkten arbetade som projektledare åt Bok och Hav.”

Granskarna har också kommit fram till att föreningen fått mer pengar än vad som varit beslutat i Kultur- och fritidsnämnden, och att kommunen betalat fakturor åt festivalen – utan att det funnits något skriftligt avtal.

”Detta innebär att det totala ekonomiska stödet till föreningen är större än summan av de kulturbidrag som KFN au har beslutat om.”

Felaktiga utbetalningar

Rapporten visar också  att flera utbetalningar till föreningen även strider mot kommunen regler bland annat för betalningar av ljud- och ljus, resor och lön. Exempelvis ska kommunen ha stått för tågresor i första klass, hyrbilar och andra transporter.

Utredningen har även granskat ett urval av fakturor gällande representation och sett att det saknas fullständig dokumentation och att Max Dager attesterat fakturor för evenemang där han själv deltagit – något som SVT:s granskning uppmärksammat.

Se SVT:s granskning om jävsituationen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet