Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kuturchefen Max Dager betalade fakturor för 800 000 kronor – utan att informera de ansvariga politikerna. Foto: SVT

Kulturchefens okända fakturor: Skattepengar gick till presenter och resor

Uppdaterad
Publicerad

Officiellt finansierades Bok och hav-festivalen med öronmärkta offentliga bidrag.

I verkligheten fick kommunen täcka ytterligare kostnader för närmare 800 000 skattekronor över tre år, visar SVT:s granskning.

Kulturchefen Max Dager betalade fakturorna – utan att informera ansvariga politiker.

Totalnotan för de tre år som Bok och hav-festivalen hittills arrangerats blev alltså för Karlskrona kommun nästan dubbelt så dyr mot vad som tidigare varit känt.

SVT Nyheter Blekinge har granskat samtliga fakturor som kultur- och upplevelsechefen Max Dager godkänt sedan han tillträdde sin tjänst – och många av dem kan knytas direkt till litteraturfesten.

Dessutom var Max Dagers fru, Gudrun Gardarsdottir, engagerad i föreningen och avlönad som projektledare under två av tre år – via utbetalningar som Dager själv attesterat.

Resor, utflykter och presenter

Trots att det årligen beviljades kommunala, regionala och statliga bidrag räckte inte pengarna till.

Överblivna kostnader – över tre år totalt 797 567 kronor – täckte i huvudsak Max Dager själv genom att attestera fakturorna som i många fall skickats direkt till kommunen.

Det handlar om 82 fakturor för bland annat resor, författararvoden, hotellvistelser, utflykter och presenter.

Något avtal mellan kommunen och arrangörsföreningen tecknades aldrig.

– I så fall är det muntligt, säger Max Dager.

”Det har inte skötts”

Att festivalen blivit nästan dubbelt så dyr för kommunen mot vad som tidigare varit känt är ingenting som politikerna i kultur- och fritidsnämnden uppger sig ha känt till.

Den tidigare ordföranden Jonas Sandström (S) säger att han levt i tron att de stora och kända grundbidragen varit tillräckliga för att driva runt festivalen:

– Nämnden ser ju inte alla fakturor utan det har tjänstemän fått delegation på att sköta. Och i det här fallet har det inte skötts.

”Allvarligt”

Gunilla Gustavsson (C), första vice ordförande i nämnden kände inte heller till att kommunen täckt upp kostnader.

– 800 000 på tre år är alldeles för mycket, relaterat till ett specifikt projekt. Vi hade kanske fattat andra politiska beslut om vi haft hela den här informationen. Det tycker jag är allvarligt.

Hade ni kunnat göra något för att upptäcka detta?

– På bidragen har vi koll. Det vi inte ser är fakturor och attester. Ärligt talat ska vi inte se det vill jag påstå, vi ska inte ner på tjänstemannanivå. Det här ska bara fungera, säger hon

Se intervjun om de ökade kostnaderna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet