Litteraturfestivalen Bok och hav startade 2017. Nu lägger föreningen ner. Foto: SVT

Litteraturfestivalen Bok och hav i Karlskrona ställs in – föreningen lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Karlskronas internationella litteraturfestival ”Bok och hav” ställs in i år. Samtidigt meddelas att hela föreningen bakom festivalen läggs ner vid halvårsskiftet.

Under tisdagskvällen beslutade styrelsen vid ett möte att det inte blir någon litteraturfestival i år. Skälet till beslutet är att en festival är en stor uppgift för ideella krafter och att för få aktiva medlemmar har den tid som krävs för att få ihop det.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tvingas ta det här beslutet, säger ordföranden Matilda Norén i ett pressmeddelande.

SVT granskar Bok och Hav

Granskning visar på flera brister

SVT Nyheter Blekinge har tidigare granskat föreningen och kunnat visa på flera brister. Bland annat handlar det om hur kultur- och upplevelsechefen i Karlskrona under flera år beviljade skattepengar åt Bok och hav där hans egen fru var drivande och avlönad.

Enligt ett pressmeddelande som skickades ut under onsdagen så är det på grund av en för stod arbetsbörda på alltför få personer som nu är skälet till att lägga ner både festivalen och föreningen.

– Det är en så stor uppgift att driva festivalen vidare och utveckla den, att det krävs antingen en stor grupp frivilliga och/eller en avlönad projektledare, säger Matilda Norén.

Bok och hav startade 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet