Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturchefen Max Dager gav bort 54 Karlskronalampor – som bekostades av skattebetalarna. Foto: SVT

Kulturchefen gav bort 54 exklusiva lampor – lät kommunen betala

Publicerad

De författare som besökte litteraturfestivalen Bok och hav fick med sig en exklusiv avskedsgåva från Karlskrona och kulturchefen Max Dager.

Totalt gav han bort 54 Karlskronalampor – bekostade av skattebetalarna.

Det trots att det inte ens var kommunen som stod som arrangör för festivalen.

SVT Nyheter Blekinges granskning visar att Max Dager genom åren vid upprepade tillfällen brutit mot kommunens interna riktlinjer för gåvor och representation.

Enligt regelverket ska företrädare för kommunen vara restriktiva med gåvor och i riktlinjerna står det att exempel på sådana gåvor kan vara ”blommor, fruktkorg, chokladkartong eller liknande.”

Köpte in 54 lampor

Men i samband med Bok- och havfestivalen valde kulturchefen Max Dager att sträcka sig längre än så – han köpte in totalt 54 Karlskronalampor till mängdrabatt, men ändå i strid med kommunens gåvopolicy.

– Syftet var att ge författarna och journalisterna som var här en gåva så att de sedan skulle berätta väl om Karlskrona, säger Max Dager.

Attesterade själv utflykten

SVT Nyheter Blekinges totala granskning av Dagers fakturahantering visar också exempel på andra brott mot regelverket. Bland annat har Dager attesterat krogfakturor – trots att han själv suttit med som gäst.

Under Bok- och havfestivalen närvarade han också vid en skärgårdsutflykt med en av Affärsverkens båtar och godkände sedan på egen hand kostnaden för transporten.

– Det är möjligt att jag inte tog hänsyn till reglerna då, säger Max Dager.

Enligt kommundirektör Carl-Martin Lanér har kommunen de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att stärka den interna kontrollen.

– Reglerna finns inte till för nöjes skull och det borde inte finnas brister.

Hör SVT:s intervju med Max Dager om gåvorna i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet