Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter SVT:s granskning är litteraturfestens framtid osäker. ”Det är klart att det inte är bra för varumärket Bok och hav”, säger nye ordföranden Marcus Sandekjer. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Litteraturfestivalens framtid osäker

Publicerad

Föreningen bakom Bok och hav har planerat för en ny festival nästa år.

Men efter SVT:s granskning är litteraturfestens framtid osäker – trots att det finns en ny ledning och ett nytt koncept.

Varumärket är skadat, menar nya ordföranden Marcus Sandekjer.

– Det som har kommit fram i rapporteringen är såklart tråkigt. Det är en fin idé att lyfta litteraturen på ett stort och brett sätt och då är det tråkigt när det inte fungerar, säger Marcus Sandekjer till SVT Nyheter Blekinge.

Sandekjer har varit ordförande i föreningen bakom Bok och hav sedan 2020, men ännu inte fått vara med och arrangera sin första litteraturfestival då pandemin har försenat planerna.

Men nu är festivalens framtid osäker – efter SVT:s granskning.

– Det är klart att det inte är bra för varumärket Bok och hav. Vi får se hur de personer som har engagerat sig i festivalen känner, för vår plan är att allt ska göras ideellt, säger Marcus Sandekjer.

”Vill ge det lite tid”

SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage granskat turerna kring litteraturfestivalen Bok och hav som genomförts 2017-2019, och bland annat avslöjat hur kultur- och upplevelsechefen Max Dager täckt upp kostnader som föreningen har haft till ett värde av nära 800 000 kronor utan att ansvariga politiker kände till det.

Dessutom beviljade han bidrag och godkände utbetalningar till föreningen, samtidigt som hans hustru Gudrun Gardarsdottir var projektledare.

Nytt koncept

Efter 2019 slutade Gardarsdottir sitt uppdrag, och föreningen fick en ny ledning. Föreningen gjorde då en analys av tidigare festivaler som bland annat visat att den blivit för dyr, att det varit för många programpunkter och författare, samt att föreningen inte har råd att avlöna en projektledare.

Till nästa år skulle konceptet därför göras om – med ett mindre utbud centrerat till Stortorget i Karlskrona – och bara ideellt arbete.

Men nu är Sandekjer inte säker på om festivalen blir av nästa år.

– Med den nya information jag har vill jag ta lite tid, låta det sjunka in och sedan får vi ta ett gemensamt beslut i styrelsen om vi ska gå vidare.

I videoklippet berättar Marcus Sandekjer mer om det nya konceptet för festivalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet