Katarina Mazetti, Björn Ranelid och Johannes Anyuru har alla varit bjudna till Bok- och havfestivalen i Karlskrona. Foto: TT

Det här är Bok och hav – så föddes tanken

Uppdaterad
Publicerad

Det var författaren Katarina Mazetti, uppvuxen i Karlskrona, som tog initiativet efter ett besök på litteraturfestivalen i den lilla byn Concranon i Bretagne. År 2017 blev idén förverkligad första gången.

Mazetti presenterade sin vision för stadsbudskåren och senare bildades den ideella förening som – med stöd från Statens Kulturråd, Region Blekinge och Karlskrona kommun – arrangerat festivalen vid tre tillfällen i maj månad 2017-2019.

Föreningen bakom beskrev officiellt sitt mål som att skapa ”en global och jämlik mötesplats med litteraturen som besökarnas gemensamma nämnare.”

SVT granskar Bok och Hav

Kritiken: Smal i utbudet

Björn Ranelid, Carsten Jensen och Johannes Anyuru är några etablerade namn som genom åren besökt festivalen.

Festivalen har också genom åren fått kritik, bland annat för att ha varit för smal i sitt utbud och för att ha lockat för få besökare.

Den analysen delas också av den nya styrelsen som gjort en utvärderingsrapport av de tre första åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet