Revisionsfirman Ernst & Young drar sig tillbaka efter att nya jävsförhållanden påtalats. Foto: Erik Lundmark/SVT

Granskare av Vattenborgen backar – efter nya jävsförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Revisionsfirman Ernst & Young fick uppdraget att utföra den externa granskningen av Vattenborgsaffären. Nu har de dragit sig ur, eftersom de sedan tidigare under många år anlitats av fastighetsägarna själva.

Efter att den externa utredningen av Vattenborgsaffären lagts ut på upphandling gick uppdraget till revisionsbyrån Ernst & Young som enda anbudslämnare.

Men nu drar sig firman tillbaka. Orsaken är att Ernst & Young sedan många år tillbaka anlitats som revisorer åt Stenhusen-koncernen, som äger Vattenborgen.

Vattenborgen i Karlskrona

”Vi har i samband med vår interna process för antagande av nya uppdrag noterat omständigheter som innebär att vår opartiskhet och självständighet som utförare av det aktuella uppdraget kan komma att ifrågasättas”, skriver revisionsbyrån i ett mejl till kommunledningen.

Utredningen skulle presenteras inför fullmäktigesammanträdet i februari.

– Jag förutsätter att styret inte struntar i detta nu utan ser till så att granskningen blir genomförd innan beslut fattas, säger Sandra Bizzozero (S), oppositionsråd.

Tredje värdering planeras

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar har kommunstyret efter påtryckningar även öppnat upp för att genomföra en tredje värdering av Vattenborgen. De två tidigare värderingarna, som båda slog fast ett värde på cirka 25 miljoner kronor, har starkt ifrågasatts.

Kommundirektör Håkan Petersson kan inte svara på hur dagens besked påverkar möjligheterna att hitta en nytt företag som vill ta sig an granskningen eller när en ny granskning kan vara klar.

– Den som åtar sig detta måste få en rimlig tid på sig att lösa uppdraget, annars känns det inte meningsfullt, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet